Διεσταλμένοι πόροι στο πρόσωπο: μπορούμε όντως να τους αντιμετωπίσουμε;

Διεσταλμένοι πόροι στο πρόσωπο: μπορούμε όντως να τους αντιμετωπίσουμε;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δέρμα μας είναι οι διεσταλμένοι (μεγάλοι) πόροι. Η αγορά έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες προϊόντα που υπόσχονται να εξαφανίσουν τους πόρους και να κάνουν το δέρμα λείο και καθαρό σαν μικρού παιδιού. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό; 

Δυστυχώς όχι! Οι πόροι αποτελούν δομικό στρώμα του δέρματος και έτσι δε μπορούν να εξαφανιστούν - ούτε βέβαια το θέλουμε. Οι πόροι παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, βοηθώντας το να παραμένει ενυδατωμένο. Χωρίς πόρους, το δέρμα μας θα στεγνώσει εντελώς. 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντείνουν στη δημιουργία διεσταλμένων πόρων: η γενετική προδιάθεση, ο τύπος δέρματος (κυρίως τα λιπαρά δέρματα υποφέρουν από μεγάλους πόρους), το φύλο, η γήρανση του δέρματος, η ζημιά από τον ήλιο και οι φραγμένοι πόροι από την λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και την καθημερινή βρωμιά που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. 

 

Το μέγεθος των πόρων καθορίζεται γενετικά, επομένως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Παρότι, όπως προανέφερα, δε μπορούμε να σβήσουμε τους πόρους από το πρόσωπο μας, μπορούμε να τους καθαρίσουμε (για να σταματήσουν να είναι φραγμενοι), να τους συρρικνώσουμε (όσο γίνεται) και να τους κάνουμε γενικά να υποχωρήσουν στο σημείο όπου θα φαινονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Παρακάτω σας προτείνω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την όψη των πόρων και της επιδερμίδας σας, τρόπους τους οποίους χρησιμοποιώ κι εγώ η ίδια - μιας και όπως έχω αναφέρει σε πολλά βίντεο μου - υποφέρω κι εγώ από διεσταλμενους πόρους. 

 1. Καθαρίζουμε το πρόσωπο μας καθημερινά!

Ο τακτικός καθαρισμός και η απαλή απολέπιση είναι απαραίτητα βήματα για να αντιμετωπισουμε τους μεγάλους πόρους. Αυτές οι ενέργειες αφαιρούν το σμήγμα από την επιφάνεια του δέρματος και ανακουφίζουν τη συμφόρηση των πόρων, επιτρέποντας στους πόρους να συρρικνωθούν στο κανονικό τους μέγεθος. Οι καλύτεροι τύποι καθαριστικών αφαιρούν την υπερβολική βρωμιά και το λάδι χωρίς να ξεφλουδίζουν το δέρμα, επιτρέποντάς του να παραμείνει απαλό και απαλό. Επίσης, μη φοβάστε τα καθαριστικά που περιέχουν λάδι! Το λάδι προσώπου διαλύεται καλύτερα στο λάδι παρά στο νερό.

2. Δεν παραλείπουμε το τόνερ!

Το τόνερ είναι ένα βήμα φροντίδας του δέρματος που δεν πρεπει να παραλείπουμε. Τα τόνερ απομακρύνουν τις ακαθαρσίες και παρέχουν επιπλέον ενυδάτωση στην επιδερμίδα. Το σωστό για την επιδερμίδα σας τόνερ μπορεί να εξισορροπήσει την επιδερμίδα σας, να παρέχει ένα βασικό στρώμα ενυδάτωσης και ακόμη και να στοχεύσει σε συγκεκριμένους τύπους δέρματος και ανησυχίες, όπως οι διεσταλμενοι πόροι.

3. Χρησιμοποιούμε μάσκα προσώπου με άργιλο ή ενεργό άνθρακα!

Οι μάσκες από άργιλο η ενεργό άνθρακα είναι απαραίτητες για την αντιμετωπιση των μεγάλων πόρων. Αυτά τα συστατικά παράγουν επίσης μια απαλή στυπτική δράση που σφίγγει και ελαχιστοποιεί τα ανοίγματα των πόρων. Επιπλέον, προσελκύουν τις ακαθαρσίες και τις απομακρυνουν από τους πόρους, καθαρίζοντας και ανακουφίζοντας τη συμφόρηση των πόρων.

  

4. Εφαρμόζουμε στο πρόσωπο μας συμπύκνωμα  καθαρισμού και συρρίκνωσης των πόρων!

Ένα άλλο απαραίτητο προϊόν για τη φροντίδα του δέρματος είναι ένας ορός ή συμπύκνωμα που ελαχιστοποιεί τους πόρους. Αυτές οι ισχυρές φόρμουλες περιέχουν συμπυκνωμένες ποσότητες δραστικών συστατικών για να στοχεύουν συγκεκριμένες ανησυχίες και καταστάσεις του δέρματος. Συστατικά τα οποία βοηθάνε στην αντιμετώπιση των διεσταλμενων πόρων ειναι η νιασιναμιδη, το σαλικυλικό οξύ, το tea tree oil, το συνενζυμο Q10, ο ψευδάργυρος, η ρετινολη, το γλυκολικό οξύ.

5. Αποφεύγουμε τις κρέμες με βάση το λάδι!

Η χρήση κρέμας με μεγάλες ποσότητες από έλαια ή κρέμας με βάση το λάδι (που περιλαμβάνει φυσικά έλαια όπως καρύδα και ελιά!) επιδεινώνει το πρόβλημα των φραγμένων πόρων, ακόμα κι αν έχουμε ξηρό δέρμα. Αυτά τα έλαια θα αναμιχθούν με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και θα διαστειλουν τους πόρους. Είναι καλύτερο να επιλέγουμε προϊόντα με βάση το νερό.

 

6. Δε ξεχνάμε την αντηλιακή προστασία!

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, βεβαιωθείτε ότι δεν αναιρείτε καμία πρόοδο αποτυγχάνοντας να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Η αντηλιακή προστασία είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προφύλαξη του δέρματος από την ξηρότητα και τη γήρανση λογω της έκθεσης στον ήλιο. Και, όπως αναφέραμε παραπάνω, η γήρανση του δέρματος συμβάλλει στη δημιουργία διεσταλμενων πόρων. 

Εσείς έχετε προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσετε το μέγεθος των πόρων σας; Ενημερώστε μας στα σχόλια για τις ενέργειες ή τα προϊόντα που σας βοήθησαν ή ρωτήστε μας για απορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μαρία Παναγιώτου


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published